Kreativ Bibelläsning

Bible Journaling på svenska

För några år sedan bröt en ny trend ut i USA, kallad Bible Journaling, Illustrated Faith eller Bible Art. Kortfattat handlar det om att rita, måla, skriva och klistra på sidorna i en Bibel (eller ett block/art journal), och låta den kreativa processen i sig bli en bön och ett sätt att låta texten få liv. 

Musiker umgås med Gud och ärar honom med musik och lovsånger. Dansare dansar. Predikanter predikar. På samma sätt kan vi som gillar att måla och pyssla umgås med Gud och ära honom för den Han är genom att använda färger och vår kreativitet.

Jag målar i min bibel - Kreativ Bibelläsning
Bible Journaling på svenska
Måla i bibelns marginal

Testa att måla i Bibeln

För mig har upptäckten av Bible Journaling / Kreativ Bibelläsning inneburit ett helt nytt sätt att kravlöst och oftast ordlöst få umgås med Gud. Under tiden jag målar får Gud tillfälle att tala och påverka mitt hjärta. Bibeltexten får tid att sjunka in i både tanke och hjärta. Med en penna i handen kan jag visualisera, meditera och memorera Ordet.

Bön handlar om så mycket mer än att be långa böner med fina ord, eller att komma till Gud med sin önskelista av böneämnen. I vår stressade tid är en målarpaus med Gud ett värdefullt verktyg för att kravlöst umgås med vår himmelske far. Det handlar inte om att måla snyggt, eller att få många likes på Instagram, eller att ständigt hitta nya tekniker. Bible Journaling handlar om att be med din kreativitet.

På denna hemsida hoppas vi kunna inspirera, tipsa och uppmuntra er att med Bible Journaling bokstavligt talat sätta färg på er tro!

Sagt om Kreativ Bibelläsning

Gud möter varje person på ett helt unikt och personligt sätt. Det finns inga sätt som är “rätt eller fel”. Att uttrycka sin tro kreativt och studera bibeln med pennan i hand är ett sätt som kan öppna upp för många, och det är därför vi längtar efter att se fler testa det! Man kan göra det som ett bibelstudium, en lovsång i färg, ett andrum där man lyssnar in Gud osv. Här är några ord från några som testat Kreativ Bibelläsning/Bible Journaling:

Kreativ Bibelläsning är ett fokusverktyg för mig. Jag har alltid haft problem med att "bli stilla", och att måla i Bibeln hjälper mig att stanna upp och meditera på Guds ord, istället för att snabbt läsa igenom ett stycket och några timmar senare har jag glömt det.

Amy

Under hela min kristna resa har jag haft problem med att läsa och förstå Bibeln. Kreativ Bibelläsning har ändrat på det och gett mig ett sätt att läsa Bibeln på ett djupt och meningsfullt (och roligt!) sätt.

Judit

Bible Journaling är ett sätt att minska stress och andas en stund.

Karin

Kreativ Biblläsning är för mig ett väldigt intimt sätt att uttrycka mig på och umgås med Gud. Det blir något helt annat än att bara läsa och "studera" Biblen.

Marie

Jag måste erkänna att jag inte läste bibeln så mycket innan jag fann Bible Journaling av en slump på Youtube. Nu inte bara läser jag utan jag tar mig också tid att reflektera över vad jag har läst, fundera på vad orden betyder för mig i mitt liv och vad innebörden av dem kan vara. För min del handlar det mer om stunden att reflektera än om att skapa fina sidor.

Nikita

För mig är det ett sätt att på ett vackert sätt dokumentera mina tankar och stunder med Gud, för att sedan kunna ge dem vidare till mina barnbarn.

Lisbet

Jag tycker att det är avslappnande och det hjälper mig att minnas det jag tycker är viktigt. En nackdel är att jag inte ens kan rita en streckgubbe...men jag använder klistermärken och washi och gör Bible Journaling på mitt eget sätt.

Brenda

Jag använder både min Bibel och journals för att förstärka min tro och har även funnit att Bible Journaling gör att jag läser mer i Bibeln och även går in djupare i texten. Det mesta jag gör är från min pastors predikningar.

Maria

I have dementia and so I cannot remember text like I used to. I use pictures to remember now. It has been a saving grace for me because otherwise the Word would be lost to me.

Su

Gud har gett mig en kreativ gåva. Jag gillar att använda den för att hylla honom.

Maria

Det är rofyllt att bara färglägga och reflektera.