Biblar för Bible Journaling

Bra biblar

När man gör Bible Journaling är det vanligaste att man gör det i en bibel. Det är inte nödvändigt, man kan göra det i en Art Journal/block, på ett papper, eller som tipins.

Den vanligaste frågan jag får är: "Vilken Bibel passar för Bible Journaling?"
Svaret är: "Alla".
Ja, det går att göra Bible Journaling i vilken bibel som helst. Min favoritbibel är en helt vanlig Bibel 2000, som redan från början var en billig utgåva, och som jag köpt ännu billigare på secondhand. 5 kr tror jag att jag betalade. Men det finns även biblar som är anpassade med utrymmen för att göra journaling i. Här ska jag gå igenom några olika varianter och länkar till där ni kan köpa dem.


Lukas evangelium - anteckningsutgåva

Vi har den stora glädjen att presentera nya Lukashäftet! I samarbete med Svenska Folkbibeln och XP Media har vi tagit fram ett häfte för alla som vill testa Bible Journaling! 48 sidor bibeltext på svenska med breda marginaler för anteckningar eller (såklart) kreativa uttryck!

Du kan köpa den via oss på Kreativ Tro (kontakta oss via mail) eller på XP Medias hemsida.

Priset är endast 39 kr/st eller 3 för 99 kr! Så det är helt perfekt för dig som vill testa på, eller för dig med vänner som vill prova =)

Lukas evangelium häfte
Nya Lukashäftet på svenska!
Lukasevangeliet
Bibel med breda marginaler
Svensk bibel med breda marginaler

Vanliga biblar från second hand

Som jag skrev ovan så är min favoritbibel en helt vanlig bibel med smala marginaler, tunna sidor, inga noter och hård pärm som gått sönder i ryggen. Är du ny på Bible Journaling så rekommenderar jag att du börjar i en secondhandbibel, det brukar inte vara svårt att få tag på. Finns det flera så välj en med lite tjockare blad så är sannolikheten större att färgen inte blöder igenom lika lätt. Att börja med en billig begagnad bibel gör att fler lättare vågar sätta pennan mot pappret. Det gör inget om du "förstör" den (vilket du inte kommer göra, även om du oroar dig för det).

Personligen undviker jag att helt täcka bibelns text med färg. Även om jag inte sitter och läser i min journalingbibel på samma sätt som jag gör i min gamla "vanliga" bibel, så är det för mig en principsak att aldrig täcka bibelord med min färg. Men jag vet väldigt många som inte bryr sig om delar av texten täcks, man har ju oftast en bibel som är dedikerad till just journaling. Om du är som jag så kan det vara ett tips att leta efter en bibel med mycket noter och anteckningar, så kan du täcka de områdena på bibelsidan med tex heltäckande klistermärken eller akrylfärg utan att täcka den riktigt bibeltexten. 

Du behöver inte ha någon speciell bibel! Ta vad du har och börja billigt!

Journaling i vanlig svensk Bibel 2000.
Vanlig bibel med tip-in-flik. Utnyttjande av textfritt område i slutet av boken.

Journaling Bible - Anteckningsbibel

Det engelska begreppet Journaling Bible betyder att bibeln har breda marginaler med plats för anteckningar. Normalt är det ca 5 cm bred marginal på yttersidorna på varje sida (ibland är marginalen i mitten, mellan två spalter text). Det finns både biblar med texten i en kolumn och i två kolumner. Generellt ger en kolumn lite mer utrymme på marginalen, framför allt i böcker som Psaltaren där radbrytningarna anpassas efter meningarna.

Vissa Journaling Bibles har ljusa ränder för att anteckna på, andra har helt tomma marginaler.

Denna typ av biblar finns i de flesta engelska översättningar, men tyvärr ingen svensk bibel i nuläget. För ett antal år sedan fanns under en kort tid en svensk Studiebibel med breda marginaler, men jag har letat med ljus och lykta men den finns inte att få tag på i handeln längre.

Här är några länkar till vanliga Journaling Bibles

Journaling Bible - Anteckningsbibel. Utrymme på marginalerna för anteckningar eller målningar.
Singelkolumn, engelsk ESV översättning, breda linjerade marginaler.
Singelkolumn, engelsk NKJV översättning, breda linjerade marginaler, vackert omslag, lite tjockare creamfärgat papper.
Singelkolumn, engelsk NIV översättning, Olinjerade breda marginaler, lite större text än normalt.

Coloring Bible - Målarboksbibel

Det engelska begreppet Coloring Bible betyder att bibeln har breda marginaler med plats för anteckningar, och att ett flertal av marginalerna (oftast ca 3-400 st ≈ 1/4 del av sidorna) har någon typ av färdig lineart/målarboksbilder. Stilen på bilderna varierar stort från märke till märke, men ofta är det blommor eller grafiskt mönster tillsammans med en bibelvers. Om du köper via nätet så googla namnet på Bibeln du är intresserad av så får du upp bilder på hur illustrationerna ser ut.

Tyvärr finns det i dagsläget inte någon svensk Coloring Bible (men kommer troligtvis snart...), men utbudet av engelska biblar med linearts i är stort.

Här är några länkar till vanliga Coloring Bibles:

Ett uppslag ut Inspire Bible.
Singelkolumn, engelsk NLT (Levande Biblen) översättning, > 400 lineart,
KJV översättning, ca 400 lineart
"The Message" översättning (parafras ≈ enkelt språk), ca 300 illustrationer

Interleaved Bible - varannan sida tom

Den nyaste varianten Journaling Bible på marknaden är en sk "interleaved" (extra insatta blad) bibel. Det betyder att vartannat blad i bibeln är tomt, och därmed är en sida på varje uppslag otryckt. Idén är egentligen inte alls ny utan är hämtad från Jonathan Edwards bibel på 1700-talet.

Utbudet är ännu inte så stort och i dagsläget är det bara den engelska översättningen ESV som finns som Interleaved edition.

Ett uppslag från en "interleaved bible"
ESV Interleaved edition, Varannan sida är helt utan tryck, lämplig för art eller anteckningar.

Övrigt

Som jag nämnde i början av texten på denna sidan så är det vanligaste att man målar direkt i Bibeln, men det är absolut inget måste! Ofta kallar man det då istället Faith Journaling (kärt barn har många namn...)

En vanlig variant är att man målar i en Art Journal (block med papper av bättre kvalitet). Antingen kan du köpa en eller så kan du göra en själv med ett papper som du gillar att arbeta med. Snart kommer en tutorial på hur du kan göra.

Det börjar också komma böcker anpassade för Faith Journaling. Tex har Shanna Noel, grundare av Illustrated Faith släppt en bok där man under 100 dagar fördjupar sig i Guds löften och målar direkt på sidorna i den boken. Den väntas släppas i Sverige (men fortfarande på engelska) inom kort.

Faith Art Journal
100 Days of Promises, Faith Journaling bok.