Färger och material

Som passar att använda i bibeln

Vad kan man egentligen använda för material och färger på Bibelns tunna papper?

Nästan allt!

Här kan du lära dig mer om vad du kan använda. Men glöm inte att Kreativ Bibelläsning aldrig får bli en materialsport! Det centrala är alltid Bibelordet och tiden med Gud, materialet är bara ett verktyg.

Se vår materialvideo...

00:00 Intro
02:50 Översikt av materialet
04:50 Beskrivning av upplägg av spellistor
07:00 Biblar
09:05 Page Prep (grundning med clear gesso)
Material utan page prep:
10:20 Färgpennor
13:30 Finliners (Pigma Micron, Tombow Fudenosuke mm)
19:00 Stickers & Cutouts (Klistermärken & Bokmärken)
22:15 Washitejp
25:00 Dekopage (servetter)
27:50 Akrylfärg
32:15 Torrpasteller
35:00 Akvarellkritor (Gelatos, Distess Crayons mm)
Material som kan behöva Page prep
38:30 Akvarellfärg i kopp (klassisk vattenfärg)
43:00 Akvarell i dyna, Distress Ink
46:50 Akvarellträäpennor
49:55 Akvarellmarkers
53:10 Markers / tuschpennor
56:30 Stämplar
1:02:10 Avslutning

... eller läs ett sammandrag av filmen och se relaterade videos:

Gör ditt eget färgregister

Den absolut vanligaste frågan vi får är “Vilka färger går att använda i bibeln?” Svaret är, för många lite förvånande, att nästan allt går att använda. Men det skiljer sig lite från bibel till bibel vilken kvalitet pappret har. Samma typ av färg kan också skilja sig beroende på vilket märke det har.

För att testa vilka av just DINA pennor/material som passar för just DIN bibel så rekommenderar vi att du gör ett eget färgregister längst bak i din Bibel. 

Vi brukar dela upp material till Kreativ Bibelläsning i två grupper: De färger som går att använda direkt på sidan utan att det blöder igenom, och de färger som har lätt för att blöda igenom om man inte grundar sidan först. Att grunda sidan brukar kallas för “Page prep” och görs vanligtvis med Clear Gesso. Gesso används från början för att grunda canvastavlor och är i standard heltäckande vit, men det finns en variant av gesso som är helt transparent, sk Clear Gesso. Det finns flera märken men vi rekommenderar Art Basics Clear Gesso, samt Dina Wakley Clear Gesso. Dessa ger ett tunnt, slätt och bra skydd för många olika typer av färg.

I rubrikerna nedan ser du enkelt om en viss typ av färg/material behöver Page Prep eller inte.

Färgpennor i bibeln

Färgpennor är ett fantastiskt bra material för att måla i bibeln! Många har det dessutom redan hemma i någon låda någonstans. Det är enkelt att använda och riskerar aldrig att blöda igenom pappret. Det finns också i många olika prisklasser så du kan välja den som passar dig bäst. Den största skillnaden mellan billiga och dyra färgpennor brukar vara mängden pigment och hur mjuk pennan är att måla med.

Micron till bibeln
Måla med Micron i Bibeln

Svarta, härliga pennor med arkivbeständigt bläck. Fast de finns ju i mer än svart… Men detta är iaf pennor som är framtagna för att passa att anteckna i olika typer av dokument. Det gör att de sällan blöder igenom trots att de är väldigt “tuschiga” och lämnar mycket färg på sidan.

Den vanligaste varianten är Pigma Micron som är en av världens mest sålda finliner-penna. Den finns med lite olika spetsar, och kan då även gå under namnen Pigma Pro FB/MB/BB eller Pigma Brusch. De har alla samma härliga bläck och blöder inte igenom de flesta bibelpapper. De ljusa färgerna av Brusch-pennorna är även populära som överstrykningspennor i Bibeln.

Stickers, Cutouts
Stickers och Cutouts i bibeln

Stickers, klistermärken, cutouts, bokmärken mm är perfekt material till kreativ bibelläsning, allra helst om man inte känner sig så bekväm med att måla och teckna. Utbudet av kristna klistermärken är tyvärr inte så stort i Sverige, men det finns litegrann. Plus att blommer, bokstäver och liknande motiv passar jättebra även utan att det är speciellt anpassat för just bibeln.

Det går också utmärk att använda bokmärken som legat och dammat de senaste årtiondena. Eller så kan du skriva ut bilder på etikettpapper och på så vis göra dina egna klistermärken. Och gamla magasin eller bibellexikon kan vara riktiga guldgruvor där du kan klippa ut bilder och klistra in i din bibel.

Vill du undvika att täcka bibeltext så rekommenderar vi transparenta stickers eller att du köper en bibel med breda marginaler.

Washi tejp i bibeln
Washitejp i bibeln

Washitejp är en tunn, ofta mönstrad, papperstejp. Washi är egentligen ett japanskt tunt papper, och det har blivit otroligt populärt i tejpform. Det finns även andra typer av dekortejp som passar perfekt i Bibeln!

Använd det som dekoration, på samma sätt som klistermärken. Eller använd det för att markera sidor, göra flikar, sätta in tipins eller täcka över genomblödning. 

Känner du bler pysseltokiga personer som har washitejp? Dela med er, ge varandra bitar av er tejp och få nya motiv tillbaka. En rulle washitejp innehåller ofta många meter, men det behövs sällan mycket i bibeln.

Dekopage
Klistra in servetter i bibeln

När jag var liten samlade jag på servetter. Varje gång vi var på kalas så snodde jag åt mig en ren servett som någon inte använt. Jag vet inte vad jag tänkte göra med den, men nu är jag glad för den där samlingen som legat undangömd i ett förråd sedan 90-talet.

För servetter passar jättebra att använda som dekopagemotiv i bibeln. Ta bort de vita papperslagren och använd bara det översta lagret, det med färg på. Klistra in med vilket dekopagelack du vill. Matt mod podge, Gel medium eller hobbylim funkar oftast finfint! Min egen favorit är att använda Clear Gesso. Ett tunnt lager på sidan, lägg på det färgade skiktet på servetten och lägg ett till lager gesso på.

Så nästa gång du är på kalas: smyg ner en servett i väskan! =)

Akrylfärg i Bibeln

Akrylfärg är ett billigt material som blir en plasthinna på bibelsidan och blöder därmed aldrig igenom. Dock får man passa sig så att man inte målar för tjockt lager färg på bibeltexten om man vill kunna läsa den. Akryl är nämligen heltäckande, om man inte bara använder ett tunnt tunnt lager. Med hjälp av tex ett gammalt bankkort kan man dra ut tunna tunna lager som bakgrundsfärg, och då är det bara bra om du valt en billig färg då de har mindre pigment och därmed är mer transparenta än dyrare kvalitetsakryl.

Det finns otroligt många sätt och olika tekniker för att använda akrylfärg i sin kreativa bibelläsning. Allt från bakgrunder till att stämpla. Kolla in våra tutorials, där finns massssssor med tips!

Torrpasteller i bibeln
Olika pastellfärger i bibeln

Torrpasteller är färg som ofta består av pigment som är mer eller mindre helt utan bindmedel. Det finns torrpastell i kritor eller paletter, och billig ögonskugga passar faktiskt utmärkt som alternativ till riktiga torrpasteller. Måla på med kritor, fingrar, tops osv. Tänk bara på att eftersom färgen saknar bindmedel som klistrar fast färgpigmenten på sidan så behöver man oftast ha någon typ av fixativ på sidan, som skyddslager ovanpå. Det finns speciellt fixativ för pasteller, kol, blyerts mm. Om man inte har det hemma så fungerar ofta helt vanlig hårspray nästan lika bra!

Gelatos och akvarellkritor

Det finns många typer av akvarell, många fler än bara den klassiska paletten vi oftast tänker på när vi hör ordet “vattenfärg” eller “akvarell”. Akvarellfärg betyder ju egentligen bara att färgen är vattenlöslig. Och den kan därmed komma i många olika former. Som tex akvarellkritor. Akvareller i kritformat är perfekta för att göra bakgrunder och tona i bibeln. Färgen går inte igenom pappret, och akvarellkritor går att lavera till för att få vattenfärgseffekter, eller spridas ut med våtservett på sidan för jämna fina övergångar. Eller såklart kan man måla med dem som en krita. Gemensamt med nästan alla andra varianter av akvarell så är färgen transarent vilket gör att du kan se bibeltexten genom färgen. Det är en av anledningarna till att denna sorts färg är så populär för just bakgrunder i Bible Journaling

Vanliga märken är tex Gelatos och Distress markers som är mjuka, läppstiftsliknande kritor. Sedan finns även hårdare kritor som är mer lika vanliga vaxkritor, som tex Neocolour II. Går även att använda med tex stämplar, stenciler osv.

Akvarell i kopp

Akvarell i kopp är det som de allra flesta av oss associerar med ordet vattenfärg. Som ni ser i rubriken så har vi klassat det både som ett material att använda med och utan page prep. Anlendingen till det är att det beror mycket på bibelpapprets kvalitet och på själva färgens kvalitet.

Det blir ofta en ganska stor mängd vatten på sidan, och vissa bibelpapper klarar det bra medan andra snabbt blir genomblöta och kan även gå sönder. Generellt kan man säga att tjockare och “prassligare” bibelpapper fungerar bättre, och akvarell av hög kvalitet (minst studiekvalitet) fungerar bättre än billiga vattenfärger för barn. Och så behöver man alltid vara lite försiktig med mängden vatten.

Testa längst bak i din bibel hur just ditt bibelpapper klarar just din vattenfärg (för om du rotar riktigt djupt i lådorna så hittar du säkert någon gammal låda med vattenfärg).

Vill du göra wet-on-wet tekniker eller har ett tunnt bibelpapper så går det ypperligt att använda på gesso!

Som övriga akvareller så blir akvarell i kopp nästan alltid transparent och kan därför målas direkt på bibeltexten utan att täcka den.

Akvarell i dyna

Distress Ink är en speciell typ av stämpeldyna med en färg som är väldigt lätt att aktivera med vatten. Det är alltså ungefär som akvarell på dyna. För den som hållit på med scrapbooking, kortmakeri eller mixed media så är detta ett välkännt material. Det finns närmast oändrigt många tekniker man kan göra med denna färg, allt från att stämpla, till att göra bakgrunder, måla med pensel, stenciler osv. Ett väldigt roligt material för den som älskar att test nya tekniker. 

Tyvärr så sugs denna typ av färg upp väldigt fort av de allra flesta pappersfibrerna och vi rekommenderar att dessa alltid används på sidor som prepats med gesso. 

Akvarellpennor
Akvarellträpennor till bibeln

De ser ut som vanliga färgpennor, men färgen i stiften är vattenlösliga! Akvarellträpennor är en härlig typ av färg som går att använda både som klassiska färgpennor, men som också går att lavera för att få fina toningar och vattenfärgseffekter. Används de torra så blöder de aldrig igenom pappret, och det räcker ofta med en väldigt liten mängd vatten för att lösa upp färgen, vilket gör att många bibelpapper klarar att stå emot genomblödning. Det krävs ofta inte så många nyanser av pennorna då det är lätt att tona nya nyanser direkt på sidan. 

Passar lika bra till att måla detaljerade bilder som att göra bakgrunder. Om du målar ut ett lager färg med ett par olika pennor över hela sidan (behöver inte vara så noga) som du sedan aktiverar med antingen en fuktig pensel eller en våtservett så får du snabbt fina toningar!

Det finns flera olika kvaliteter på denna typ av pennor och den största skillnaden är mängden pigment. Om du har möjlighet så välj bort de allra billigaste barnpennorna då de har väldigt lite färg i sig. Men både hobbykvalitet, studiokvalitet och konstnärskvalitet passar utmärkt för bibeln! Och som vanligt så blir denna typ av färg inte heltäckande utan du kan se bibeltexten genom färgen. 

Akvarellmarkers
Akvarellmarkers på gesso

Akvarellmarkers är tuschpennor med vattenlösligt bläck. Som med alla tuschpennor (utom tex specialare som Micron) så sugs färgen snabbt in i pappersfibrerna och ger genomgblödning. Detta gör att vi alltid rekommenderar att man ska använda gesso innan man målar med akvarellmarkers i sin bibel. Använd också en slät gesso så spetsen inte slits. 

Akvarellmarkers går att använda till allt från att skriva, måla, stämpla osv. De är också väldigt lätta att tona ihop om man har ett bra underlag (som gesso eller akvarellpapper). Många akvarellmarkers har penselspets vilket har gjort dem väldigt populära för modern kalligrafi och brush lettering.

Vanliga märken är tex Tombow ABT, Distress Markers och Zig, men det finns i många många fler varianter. Själva pennorna ger ofta liknande resultat, och det är underlaget som påverkar mest vilka egenskaper färgen har. Passar till allt från bakgrunder till detaljer och du kan lätt skapa roliga effekter och toningar. 

Markers och tuschpennor i bibeln
Markers

Tuschpennor, eller markers som de även kallas, är en typ av färg som nästan alltid blöder igenom, Det finns olika typer av markers, och de delas oftast in i tre delar: de som är vattenlösliga (se akvarellmarkers ovan), vattenbaserade (klassiska tuschpennor) och alkoholbaserade (spritpennor eller konstnärspennor som Copic & Promarkers). Vattenlösliga markers och vattenbaserade markers fungerar utmärkt i bibeln, om man har preppat sidan med gesso! Alcomarkers ska man däremot inte använda på gesso då pennspetsen kan förstöras.

Alla typer av markers blöder generellt igenom de flesta papper, och alkomarkers blöder igenom ALLA papper. Vanliga tuschpennor och finliners som tex Stabilo fungarer fint på gesso, Alcomarkers av konstnärskvalitet kan också användas i Kreativ bibelläsning om man skapar ett motiv som medvetet får blöda igenom (obs skydda underliggande sidor) eller genom att måla på annat papper och klistra in i bibeln.

Stämpla
Stämpla i bibeln

Att använda stämplar är ett uppskattat sätt att göra motiv, framförallt för den som inte känner sig bekväm med att teckna eller skriva. Generellt så gäller att de flesta stämpelfärger kan blöda igenom bibelpapper, men det finns många olika typer av stämpelfärg och vissa pigmentbaserade stämpeldynor fungerar att stämpla direkt på vissa bibelpapper.

Området stämplar och stämpeldynor är stort, och vi därför har vi en hel film där vi djupdyker i ämnet. Med gesso fungerar de allra flesta färger. Och du, du vet väl att det går att stämpla med både akvarellmarkers, akvarellkritor och t.o.m akrylfärg!

Här är lite övriga materialvideos som du kanske också har glädje av!

Vill du lära dig mer om hur du kan använda de olika färgerna?

På vår sida med videotutorials för Kreativ Bibelläsning har vi filtrerat alla klipp baserat på vilka material vi använder i just det klippet. Du kan alltså enkelt filtrera fram de klipp som visar hur du kan använda just det materialet du redan har (eller det du funderar på att köpa in).

Glöm inte att det alltid är tiden med Gud som är det centrala! Bara för att man KAN använda väldigt många olika typer av färg i sin kreativa bibelläsning betyder inte att man BEHÖVER göra det!