Biblar till kreativ bibelläsning

När man gör Kreativ Bibelläsning (aka Bible Journaling) är det vanligaste att man gör det i en bibel. Det är inte nödvändigt, man kan göra det i en Art Journal/block, på ett papper, eller som tipins.

Vi har den stora lyckan i Sverige att ha flera biblar anpassade för just att skriva och måla i! Vi har 

  • Lukashäftet – ett särtryck av Lukasevangeliet med breda marginaler
  • Kreativa Bibeln & Anteckningsbibeln – Marginalbiblar med Folkbibelns översättning
  • Inspirationsbibeln – Målarbiblar med NuBibelns översättning.
Du hittar videoklipp med en överblick på respektive bibel nedan, och på sidan Kreativa Bibeln vs Inspirationsbibeln hittar du en ganska djupgående jämförelse mellan Kreativa Bibeln och Inspirationsbibeln.
 

Den vanligaste frågan jag får är: “Vilken Bibel passar för Kreativ Bibelläsning
Svaret är: “Alla“.
Ja, det går att skapa och göra Bible Journaling i vilken bibel som helst. Min första bibel för kreativ bibelläsning var en helt vanlig Bibel 2000, som redan från början var en billig utgåva, och som jag köpt ännu billigare på secondhand. 5 kr tror jag att jag betalade. Det är fortfarande en av mina mest älskade biblar! Men det finns även biblar som är anpassade med utrymmen för att skriva och måla i. Här ska jag gå igenom några olika varianter och länkar till där ni kan köpa dem.

Biblar att måla i

Lukashäftet - anteckningsutgåva med breda marginaler

Vi har den stora glädjen att presentera nya Lukashäftet! I samarbete med Svenska Folkbibeln och XP Media har vi tagit fram ett häfte för alla som vill testa Bible Journaling! 48 sidor bibeltext på svenska med breda marginaler för anteckningar eller (såklart) kreativa uttryck!

Du kan köpa den via oss på Kreativ Tro (kontakta oss via mail) eller på XP Medias hemsida.

Priset är endast 39 kr/st eller 3 för 99 kr! Så det är helt perfekt för dig som vill testa på, eller för dig med vänner som vill prova =)

Lukasevangelium anteckningsbibel
Bibel för kreativitet
Bibel med breda marginaler

Kreativa Bibeln med breda marginaler

Oavsett om man vill använda kreativa uttryck eller bara anteckna så är marginalbibeln en populär variant med de extra breda marginalerna i ytterkant på varje sida. Och i Juni 2020 kom äntligen en bibel med breda marginaler på svenska: den Kreativa Bibeln!

På engelska finns en uppsjö sk Journaling Bibles med olika översättningar och olika layouter. Den svenska anteckningsbibeln finns idag i en utgåva (med tre varianter på omslaget) med Folkbibeln15 översättning inkl noter & parallellhänvisningar. Den är speciellt utformad för att ge bästa möjligheterna för både bibelstudie, egna anteckningar och olika sorters färger att måla med. Pappret är lite tjockare än vanligt bibelpapper och utvalt för att klara så många olika pennor som möjligt utan att färgen blöder igenom till baksidan. Det finns även uppslagsdel och anteckningsdel i slutet, perfekt för att göra ditt eget färgregister där du kan testa hur dina pennor fungerar på just detta papper.

Den svenska Kreativa Bibeln finns att få tag på från förlaget XP Media, samtliga större kristna bokhandlare som Nya Musik, Din Bok och Arken, samt på de stora nätbokhandlarna (men stötta helst din lokala kristna bokhandel om du har en sådan eller köp från de kristna webbshopparna). Där kan du även hitta engelska versioner av Journaling Bibles.

Kreativa Bibeln Folkbiblen
Bibel med breda marginaler
Anteckningsbibeln
Nya Kreativa Bibeln

Inspirationsbibeln - Målarbibel med färdigtryckta linjeteckningar

Målarbok + Bibel = Inspirationsbibeln!

Den mycket populära målarbibeln Inspire Bible har äntligen översatts till svenska, och finns att köpa under namnet Inspirationsbibeln. Och det är verkligen en inspirerande bibel! Utöver det mycket vackra omslaget så finns även drygt 400 line arts, dvs linjeteckningar med blommor och bibelord. Njut av de vackra bilderna som de är eller fyll i dem med färg som en målarboksbild. 

Inspirationsbibeln har NuBibelns översättning och alla linearts från engelska Inspire Bible översatta till svenska. De sidor som inte har linearts har istället ljust linjerade marginaler. Inspirationsbibeln finns att få tag på från Sjöbergs förlag, eller någon av alla de kristna bokhandlarna och deras webbshoppar.

Utöver Inspirationsbibeln så finns det flera engelska biblar har breda marginaler med plats för anteckningar plus att ett flertal av marginalerna (oftast ca 3-400 st ≈ 1/4 del av sidorna) har någon typ av färdig lineart/målarboksbilder. Stilen på bilderna varierar stort från märke till märke, men ofta är det blommor eller grafiskt mönster tillsammans med en bibelvers. Om du köper via en engelsk coloring bible på nätet så googla namnet på Bibeln du är intresserad av så får du upp bilder på hur illustrationerna ser ut.

Inspirationsbibeln uppslag
Inspire Bible på svenska
Målarbilder i bibeln Inspirationsbibeln

Vanliga Biblar från second hand

Som jag skrev ovan så började jag i en helt vanlig bibel med smala marginaler, tunna sidor, inga noter och hård pärm som gått sönder i ryggen. Är du ny på Bible Journaling så kand et vara en bra idé att du börjar i en secondhandbibel, det brukar inte vara svårt att få tag på. Finns det flera så välj en med lite tjockare blad så är sannolikheten större att färgen inte blöder igenom lika lätt. Att börja med en billig begagnad bibel gör att fler lättare vågar sätta pennan mot pappret. Det gör inget om du “förstör” den (vilket du inte kommer göra, även om du oroar dig för det).

Personligen undviker jag att helt täcka bibelns text med färg. Även om jag inte sitter och läser i min journalingbibel på samma sätt som jag gör i min gamla “vanliga” bibel, så är det för mig en principsak att aldrig täcka bibelord med min färg. Men jag vet väldigt många som inte bryr sig om delar av texten täcks, man har ju oftast en bibel som är dedikerad till just journaling. Om du är som jag så kan det vara ett tips att leta efter en bibel med mycket noter och anteckningar, så kan du täcka de områdena på bibelsidan med tex heltäckande klistermärken eller akrylfärg utan att täcka den riktigt bibeltexten.

Du behöver inte ha någon speciell bibel! Ta vad du har och börja billigt!

Bibel 2000

Interleaved Bibel - Varanannbladsbibel

Den nyaste varianten Journaling Bible på marknaden är en sk “interleaved” (extra insatta blad) bibel. Det betyder att vartannat blad i bibeln är tomt, och därmed är en sida på varje uppslag otryckt. Idén är egentligen inte alls ny utan är hämtad från Jonathan Edwards bibel på 1700-talet.

Utbudet är ännu inte så stort och i dagsläget är det bara den engelska översättningen ESV som finns som Interleaved edition.

Interleaved bible

Kreativ Bibelläsning utan vanlig bibel

Som jag nämnde i början av texten på denna sidan så är det vanligaste att man målar direkt i Bibeln, men det är absolut inget måste! Ofta kallar man det då istället Scripture Journaling, Faith Art Journaling, Illustrating Faith, Bible lettering (kärt barn har många namn…)

En vanlig variant är att man målar i en Art Journal (block med papper av bättre kvalitet). Antingen kan du köpa en eller så kan du göra en själv med ett papper som du gillar att arbeta med. Snart kommer en tutorial på hur du kan göra.

Det börjar också komma böcker anpassade för Faith Journaling. Tex har Shanna Noel, grundare av Illustrated Faith släppt en bok där man under 100 dagar fördjupar sig i Guds löften och målar direkt på sidorna i den boken. 

Det går  också att göra sin egen lösbladsbibel av en gammal ringpärm och en begagnad bibel. Vill du veta hur? Kolla här!