Bible Journaling

Vad är Bible Journaling?

 

För några år sedan bröt en ny trend ut i USA, kallad Bible Journaling, Illustrated Faith eller Bible Art. Kortfattat handlar det om att rita, måla, skriva och klistra på sidorna i en Bibel (eller ett block/art journal), och låta den kreativa processen i sig bli en bön och ett sätt att låta texten få liv.

Bible Journaling          Måla i bibeln

Musiker umgås med Gud och ärar honom med musik och lovsånger. Dansare dansar. Predikanter predikar. På samma sätt kan vi som gillar att måla och pyssla umgås med Gud och ära honom för den Han är genom att använda färger och vår kreativitet. 

 

Testa att måla i bibeln

För mig har upptäckten av Bible Journaling inneburit ett helt nytt sätt att kravlöst och oftast ordlöst få umgås med Gud. Under tiden jag målar får Gud tillfälle att tala och påverka mitt hjärta. Bibeltexten får tid att sjunka in i både tanke och hjärta. Med en penna i handen kan jag visualisera, meditera och memorera Ordet.

Bön handlar om så mycket mer än att be långa böner med fina ord, eller att komma till Gud med sin önskelista av böneämnen. I vår stressade tid är en målarpaus med Gud ett värdefullt verktyg för att kravlöst umgås med vår himmelske far. Det handlar inte om att måla snyggt, eller att få många likes på Instagram, eller att ständigt hitta nya tekniker. Bible Journaling handlar om att be med din kreativitet.

Bible Journaling - Upptäck Biblen

På denna hemsida hoppas vi kunna inspirera, tipsa och uppmuntra er att med Bible Journaling bokstavligt talat sätta färg på er tro!

Du kan bland annat hitta tips på

 

Sagt om Bible Journaling

Gud möter varje person på ett helt unikt och personligt sätt. Det finns inga sätt som är "rätt eller fel". Att uttrycka sin tro kreativt och studera bibeln med pennan i hand är ett sätt som kan öppna upp för många, och det är därför vi längtar efter att se fler testa det! Man kan göra det som ett bibelstudium, en lovsång i färg, ett andrum där man lyssnar in Gud osv. Här är några ord från några som testat Bible Journaling:

 - Bible journaling är ett fokusverktyg för mig. Jag har alltid haft problem med att "bli stilla", och att måla i Bibeln hjälper mig att stanna upp och meditera på Guds ord, istället för att snabbt läsa igenom ett stycket och några timmar senare har jag glömt det. /Amy

 - Jag måste erkänna att jag inte läste bibeln så mycket innan jag fann Bible Journaling av en slump på Youtube. Nu inte bara läser jag utan jag tar mig också tid att reflektera över vad jag har läst, fundera på vad orden betyder för mig i mitt liv och vad innebörden av dem kan vara. 
För min del handlar det mer om stunden att reflektera än om att skapa fina sidor. /Nikita

 - I have dementia and so I cannot remember text like I used to. I use pictures to remember now. It has been a saving grace for me because otherwise the Word would be lost to me. /Su

 - Under hela min kristna resa har jag haft problem med att läsa och förstå Bibeln. Bible Journaling har ändrat på det och gett mig ett sätt att läsa Bibeln på ett djupt och meningsfullt (och roligt!) sätt. /Judit

 - För mig är det ett sätt att på ett vackert sätt dokumentera mina tankar och stunder med Gud, för att sedan kunna ge dem vidare till mina barnbarn. /Lisbet

 - Jag använder både min Bibel och journals för att förstärka min tro och har även funnit att Bible Journaling gör att jag läser mer i Bibeln och även går in djupare i texten. Det mesta jag gör är från min pastors predikningar. /Maria

 - Bible Journaling är ett sätt att minska stress och andas en stund. /Karin

 - Gud har gett mig en kreativ gåva. Jag gillar att använda den för att hylla honom. /Maria

 - Jag tycker att det är avslappnande och det hjälper mig att minnas det jag tycker är viktigt. En nackdel är att jag inte ens kan rita en streckgubbe...men jag använder klistermärken och washi och gör Bible Journaling på mitt eget sätt. /Brenda

 - Bible journaling är för mig ett väldigt intimt sätt att uttrycka mig på och umgås med Gud. Det blir något helt annat än att bara läsa och "studera" Biblen. /Marie

 - Det är rofyllt att bara färglägga och reflektera /Christine

 

 

Senaste Tutorials

 • Gelatos Distress Crayons NeoColor IIMaterialvideo: Vattenlösliga akvarellkritor – 9 tekniker
  Tutorial
  Nytt youtubeklipp! Gå in och kolla direkt!
 • Klassisk kalligrafiKlassisk kalligrafi med bred spets (och hur du fejkar den!)
  Tutorial, Video
  Bredspetsade pennor har under århundraden förknippats med textningskonst och även om den moderna kalligrafin håller på att ta patent på begreppet kalligrafi, så är det fortfarande många som först och främst tänker på pennor med breda, platta spetsar.
 • Kombinera typsnittKombinera textningsstilar
  Tutorial, Video
  I den här delen av vår textningsserie får du tips på hur du både kan kombinera stilar och skapa layouter till din textning.
 • Texta med penselFärgglad och varierad text med Brush lettering
  Tutorial, Video
  Modern kalligrafi går ofta under namnet Brush lettering, och det är helt enkelt för att penslar är perfekta för just denna textningsstilen. Mjukheten i penseln gör det enkelt att få till de tunna uppåtstrecken och tjocka nedåtstrecken som är karaktäriserande för den moderna kalligrafin.
 • Dekorera kalligrafiDekorera din kalligrafi med flourishing
  Tutorial, Video
  Det går att utveckla modern kalligrafi hur långt som helst! Vill du testa att göra din text extra elegant är det fourishing du ska testa! Kringelikrokar och krumelurer, snurrar och krusiduller. Med lite övning blir det hur vackert som helst!
 • Bounce letteringLekfull textning med bounce lettering
  Tutorial, Video
  Testa ett lekfullt sätt att göra modern kalligrafi! Bounce lettering handlar kort och gott om att strunta i linjerna som bokstäverna ska stå på och förhålla sig till. Några bokstäver får hoppa, medan andra går långt ner under baslinjen.
 • Genvägen till snygg handstilFauxligraphy – Fejka modern kalligrafi
  Tutorial, Video
  Alla kan lära sig texta! En genväg till den nya moderna kalligrafin är fauxligraphy, fejkad kalligrafi.
 • Lär dig modern kalligrafiTextning: Modern kalligrafi
  Crash Course, Tutorial, Video
  I denna av vår nya textningsserie går vi igenom den mest populära textningsstilen: Modern kalligrafi! Ett elegant sätt att texta med tunna fina uppåtlinjer, och tjocka effektfulla nedåtlinjer.
 • Textning och handlettering i bibelnIntroduktion till textning
  Crash Course, Tutorial, Video
  Här är en introduktion till vår nya serie om textning! Vi går snabbt över tanken med serien, hur du kan använda textning i din Bibel och lämpliga pennor att använda.
 • Stämpla i BibelnStämpla egna clear stickers till din bibel
  Tutorial, Video
  Stämpla på genomskinligt papper, tex clear label paper, och gör dina egna klistermärken! Perfekt för dig som drar dig för att sätta pennan direkt på bibelsidan, eller för alla er scrappare och kortmakare som vill hitta på mer med sina stämplar och stämpelverktyg.
 • Register bibelnGör ett färgregister med dina färger i din bibel!
  Tutorial, Video
  En av de absolut vanligaste frågorna vi får är ang vilka färger som passar för Bible Journaling och vilka som blöder igenom. I denna filmen visar jag hur du kan skapa din egen lista, ett färgregister, så du vet hur just dina färger passar för just ditt bibelpapper.
 • Maskera i Bibeln7 sätt att skapa maskeringar
  Tutorial, Video
  Som avslutning på vår bakgrundsserie tar vi här upp hur du kan använda olika typer av maskeringar för att skapa effekter på din sida.
 • Bible Journaling smulad träpennaTonade bakgrunder med smulade träpennor
  Tutorial, Video
  Vanliga färgträpennor tar lång tid att täcka stora ytor med, i alla fall om man vill ha ett jämt, kanske tonat, resultat. Med denna förvånansvärt okända tekniken kan du använda dina vanliga färgpennor till att skapa jämna bakgrunder på nolltid! Kolla in den här!
 • Akvarell Bible JournalingTona bakgrunder med akvarellträpennor
  Tutorial, Video
  Enkel tonad bakgrund med akvarellträpennor!
 • Färgad gessoMåla med färgad clear gesso
  Tutorial, Video
  Detta underbara medium, Clear Gesso, som passar utmärkt till att grunda bibelsidor så att färg inte blöder igenom, är lättare att flytta runt och skyddar sidorna mot att rivas av. Men det går att använda till ännu mer än att grunda sidor!