Grafisk bakgrund med linjal och Inktense

Här är en perfekt teknik för alla er som, i likhet med mig, inte är bekväma i att teckna på frihand. Med hjälp av en linjal skapar vi ett rutmönster som enkelt kan varieras, och vi fyller med transparent färg. Det går att använda massa olika typer av färg för att få en liknande sida, men på just denna sidan använder jag Inktensepennor från Derwent. Inktense är en penna som på många sätt påminner om en traditionell akvarellpenna (alltså en träpenna med vattenlösligt pigment, som både går att använda som en vanlig färgpenna eller så kan man lösa upp färgen för att få en akvarellkänsla).

Skillnaden mellan Inktense och akvarellpennor är den kemiska sammansättningen. Inktense är visserligen vattenlöslig, men är ett bläck, inte akvarell. Det ger en del unika egenskaper, som att färgen bli permanent efter att den en gång lösts upp i vatten. Det är också lite lättare att undvika genomblödning än många akvarellpennor. Och så blir färgerna sååå fina när de reagerar med vatten! De är inte superbilliga, finns från ca 12-15 kr per penna. Men man behöver inte så många, det är lätt att blanda till nya nyanser genom att lägga färgerna i lager och sedan lösa upp med vatten.

Antingen kan du sno idén med att göra mönster med linjal och fylla med någon annan färg du redan har hemma, eller så kan du lära dig om Inktense. Oavsett hoppas jag att du blir inspirerad och lär dig något nytt i denna tutorial!

 

 

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on pinterest
Spara på Pinterest
Share on email
Tipsa en vän via mail